Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVELEZÉSI ROVAT

2008.06.21

Harmincas éveimben járó nő vagyok.A nehéz napok előtt hét -tíz nappal sokat szenvedek. Feszült, ingerlékeny néha már depressziós vagyok. Fáj a fejem és puffadt a hasam. Irja meg mit tegyek, hogy elkerüljem a bajt?

Önnek minden valószínűség szerint, a leírt tünetekből itélve, menstruáció előtti nehézségei vannak. Ez a premenstruációs tünetegyüttes hormonális problémára vezethető vissza. Legtöbbször az ösztrogénszint emelkedése és a progeszteronszint csökkenése váltja ki. Az említett két hormon kedvezőtlen aránya elégtelen májfunkciót, alacsony agyi szerotoninszintet (fontos hangulatjavító szöveti hormon) okoz.

Az elsődleges táplálkozási ajánlás: növelni kell a növényi táplálékok (zöldség, gyümölcs, hüvelyesek, gabonafélék, diófélék és magvak) fogyasztását. Kevés húst és tejterméket fogyasszon. Csökkentenie kell a zsir, a cukor fogyasztást, több szóját kell enni, el kell hagyni a kávét, és csökkentse a sófogyasztást.A kezelésben és gyógyításban a legfontosabb a magnézium és a B6 vitamin szedése. Emellett fogyasszon teljes körű vitamin és nyomelemkészítményt, hetente 3 alkalommal. Többször nem célszerű szedni, mert a rendszeres fogyasztása étvágyfokozó és hizlal!

Vizsgáltassa meg a pajzsmirigy működését, hogy nincs e csökkent tevékenysége.

A stresszorokat próbálja kiiktatni, illetve csökkenteni. Rendszeresen tornázzon. Hatékonyabban ossza be az idejét. Rendszeresen és nyugodtan egyen,

Ha menstruációja kihagy, vagy cisztája van, fogyasszon barátcserje kivonatot.

Ha tipikus menstruációs görcsei vannak ,az előírás szerint, szedjen angelika nevű gyógynövényt.

Ha méhfibrózisban (a méhszövet rostos elfajulásában) szenved, fogyasszon kígyógyökér kivonatot.

Ha három menstruációs ciklusben nem érzékel javulást, konzultáljon olyan orvossal, vagy természetgyógyásszal, aki jártas a premenstruációs szindróma (PMS) természetes gyógymódjaiban , és segít azonosítani az oki tényezőket és személyreszabott kezelést, állít össze Önnek. 

Tisztelt Doktor Úr!

 Fél éve annak, hogy érzésem szerint, depresszióba estem.A munkám, amit eddig nagy élvezettel végeztem abszolút, nem érdekel. Reggel alig bírok kikelni az ágyból. Minden nap egy katasztrófa számomra.A legnagyobb gondot a szerelmi életem csődje okozza.A barátnőmmel nem tudok, és főleg nem merek együtt lenni. Félek,hogy csütörtököt mondok. Fél éve még kifogástalanul ment minden. Meg sem álltam kettőig.( Ezt ne tekintse hencegésnek).Ma viszont ott tartok, hogy rettegek rágondolni. Attól félek, hogy az imádottam elhagy. Reggel még fizikailag rendben lévőnek érzem a szexet. Estére azonban minden kihül. Kérem írja meg mit tegyek.Voltam orvosnál is. Írt ki gyógyszereket. Nem tudom, hogy el kezdjem-e szedni? Hátha rászokok? Esetleg nem segít a helyzetemen.
Tisztelt Uram!
Az Ön esete meglehetősen tipikus napjainkban.A túlhajszoltság, a megfeleni vágyás kényszere, az állandó készenléti állapot miatt kialakult stressz hatására a szervezete teljesen kimerült és képtelen megbirkózni a helyzettel. Megnyugtató megoldást a munkahely változtatás jelentene Önnek. Napjainkban azonban nem könnyű dolog megfelelő munkát találni. Mindenesetre innen több száz kilométerről azt javaslom, hogy keressen egy jó pszichológust akivel elemezni tudja a helyzetét, kitárulkozhat és megfelelő antidepresszánssal támogatva kilábalhat ebből a” gödörből”.Mindenesetre jó lenne ha természetgyógyásszal is tudna találkozni, aki felmérné az Ön állapotát és adekvát homeopátiás készítménnyel megtámogatná a gyógyulási folyamatát.Addig is sportoljon,relaxáljon,járjon el jóga,chikung,vagy thai chi tanfolymra,kocogjon,ússzon meditáljon.A legfontosabb feladat az lenne, hogy kiderítsék a depresszió okát ,ami rendkívül sokféle lehet. Példaként felsorolok néhányat: tápanyghiány,vagy felesleg, drogok(orvos által kiírt gyógyszerek,alkohol,nikotin, koffein),hormonzavar például alacsony szerotoninszint,vagy az idedrendszer ingerületátvivő anyagai (dopamin,gamma-amino-vajsav) egyensúlyának megbomlása, allergia, környezeti tényezők, mikróbák, csökkent pajzsmirígyműködés, csökkent mellékveseműködés.Nem sorolom tovább. Ebből is láthatja, hogy alapos vizsgálat szükséges az okok felderítéséhez.A legfontosabb tanács ,forduljon tapasztalt szakemberhez,aki megfelelő időt tud szánni az Ön kezelésére. 

 

Mostanában nyomott a hangulatom, semmihez sincs kedvem. Teljesen megváltoztam. Lehet, hogy depressziós vagyok? Szeretném tudni, hogy mik a tünetei. Miről állapítható meg a betegség?
A valódi depresszió diagnosztizálására sokféle teszt létezik. A következő kilenc tünetcsoport legalább felének hetek óta tartó megléte alapján viszonylag jól beazonosítható a betegség:
1. A hangulati nyomottság a legtipikusabb tünet. Különösen a reggeli órákban a legrosszabb a helyzet. Gyakori az indokolatlan bűntudat, lelkiismeret furdalás, az önvád, a szégyenérzet, a gátlásosság, önbizalomvesztés, szorongásos félelmek, ingerlékenység, nyugtalanság, váratlanul fellépő zokogás, tehetetlenség érzet.
2. Alvászavar, álmatlanság, elalvási nehézségek, rémálmok, nehéz ébredés.
3. Szexuális érdektelenség, impotencia, frigiditás.
4. Dekoncentráltság, figyelmetlenség, szétszórtság, gondolkodási zavarok, memóriapanaszok, határozatlanság, döntésképtelenség, csökkent teljesítmény, motiváció hiánya.
5. Örömtelenség, boldogtalanság érzet, a humor hiánya, csökkent érdek-lődés.
6.A korábbi étkezési szokások megváltozása (farkasétvágy ,étvágyta-lanság, fokozott izzadás ,édesség utáni sóvárgás ,rossz szájíz ,szájszá-razság .
7. Csökkent energia, fáradékonyság, passzivitás, közönyösség, kimerültség érzése, az emberi kapcsolatok leépítése, fájdalom tünetek.
8. Nehézkesség, lassúság, halk, monoton, lelassult beszéd, romló metakommunikációs képesség
9. Tudatos, vagy tudat alatti halálvágy, öngyilkossági gondolatok, vagy kísérlet.
A depresszióval párhuzamosan fellépő pszichés zavarok: pánikbetegség, kényszerképzetek, személyiségzavarok.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Náray T,, 2008.07.18 22:01)

Milyen pontos az elemzése.

Rábafüzes

(Anonimus, 2008.06.21 23:57)

Teljesen korrekt az írása.Minden stimmel